Amnesty: duizenden burgerslachtoffers in Raqqa

Amnesty en Airwars schrijven in een gezamenlijk rapport dat de door de VS-geleide coalitie tegen ISIS in Raqqa (Syrië) meer dan 1600 burgerdoden maakte. Dat is in tegenspraak met wat de coalitie zelf toegeeft. Amerikaanse, Britse en Franse troepen ontkennen hun aandeel en geven slechts 10% van de burgerdoden toe. Amnesty en Airwars stellen dat de coalitie op moet houden met het ontkennen van de fouten, zodat er een begin gemaakt kan worden met schadeloosstelling van slachtoffers. Een nieuw gelanceerde website toont beeldmateriaal en informatie op interactief wijze.

Beide organisaties hebben hun bevindingen meermaals gedeeld met de door de VS geleide militaire coalitie en met de Amerikaanse, Britse en Franse autoriteiten. Als gevolg hiervan heeft de coalitie erkend dat zij 159 burgers hebben gedood – ongeveer 10% van het totaal gemelde aantal – maar het heeft de rest systematisch afgedaan als “niet-geloofwaardig”. Tot nu toe heeft de coalitie de problematiek van de burgerslachtoffers echter niet adequaat onderzocht of getuigen en overlevenden geïnterviewd, en zij heeft toegegeven geen onderzoek op locatie uit te voeren.

Amnesty/ Airwars (Bron)

Nederland ook

Nederland maakte deel uit van deze coalitie van 24 september 2014 to 2 januari 2019. De Nederlandse overheid doet erg geheimzinnig over de acties van Nederlandse piloten. Airwars vroeg eerder al om opheldering, maar Nederland wiegert. De laatste slag om Raqqa, waarbij enorm veel schade aangericht werd, vond plaats in 2017. Nederland maakte deel uit van de coalitie en was dus expliciet betrokken bij de misstanden.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *