We moeten het over Palestina hebben

Er zou iedere dag in de krant een Palestina-bericht kunnen staan over nieuwe of voortgaande mensenrechtenschendingen die door Israël worden gepleegd. Een opsomming over rechten van Palestijnse gevangenen die geschonden worden, vrijheidsbeperkende maatregelen die uitgevoerd worden, levensbedreigende of zelfs dodelijke confrontaties met illegale kolonisten of het Israëlische leger. Een dagelijkse update van de lijst met dode of gewonde Palestijnen door acties van Israëliers. Of een overzicht van inname van land en gesloopt vastgoed van Palestijnse bewoners.

Het staat niet in de krant. Juist omdát mensenrechtenschendingen in Palestina dagelijks en voortdurend gebeuren.

Waarom ellende in Palestina niet het dagelijkse nieuws haalt.
Waarom ellende in Palestina niet het dagelijkse nieuws haalt.

Palestina-nieuws is niet exclusief

Nieuws over Israëlische mensenrechtenschendingen is niet exclusief. Het gebeurt iedere dag. Steeds opnieuw berichten over mishandelde en onderdrukte Palestijnen is saai. Daar staat tegenover dat berichten over Israëliers, die mishandeld worden door Palestijnen, nieuws zijn. Omdat ze zo weinig voorkomen.

Overzicht van mensenrechtenschendingen door Israel in maart 2019. Bron
Overzicht van mensenrechtenschendingen door Israël in maart 2019. Bron

Deze scheve situatie in de media bepaalt hoe mensen denken over de bezetting van Palestina. De gemiddelde nieuwsconsument krijgt vaker te horen dat een Israëlier door een Palestijn aangevallen is, dan wat er werkelijk gebeurt, namelijk dagelijkse mishandeling en onderdrukking van Palestijnse burgers. De aanhoudende etnische zuivering van Palestijnen, die al 71 jaar duurt en die even lang al dagelijks de rechten van Palestijnen op alle mogelijke manieren schendt, is geen nieuws.

Nakba

Binnenkort is het 15 mei, de dag waarop jaarlijks de Palestijnse nakba herdacht wordt.

De eenzijdige afkondiging van de staat Israël op 14 mei 1948 vormde de start van de Palestijnse rampspoed, de nakba. Vanaf dat moment werden ongeveer 750.000 Palestijnen (83 procent de Palestijnse bevolking) vluchteling in Palestina of in de Arabische buurlanden, zoals Syrië, Jordanië en Libanon. Wie bleef werd een gediscrimineerde minderheid in eigen land. De terugkeer van vluchtelingen, een mensenrecht, werd onmogelijk gemaakt. Israël ontvolkte en vernietigde ruim vijfhonderd Palestijnse dorpen en bouwde nieuwe woningen en faciliteiten op het puin, die alleen bestemd waren voor joden.

Een visum voor Palestina in 1941. Bron
Een visum voor Palestina in 1941. Bron

De nakba wordt overal ter wereld jaarlijks herdacht op 15 mei. In Rotterdam wordt dit jaar weer een nakba-herdenking georganiseerd door Rotterdam voor Gaza op 11 mei. Van 13:00 – 16:00 uur is er een divers programma op het Binnenwegplein.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *