AIVD verzuimt weer duidelijkheid over gevangenen te geven

In het overzicht van 1 mei 2019 stelt de AIVD dat er nog 135 mensen ‘met jihadistische intenties’ aanwezig in Syrië. Er zijn nog 20 in Turkije en 5 vallen in de onduidelijke categorie ‘overig’. De cijfers tonen niet duidelijk aan hoeveel vrouwen en kinderen er precies gevangen zitten in concentratiekampen. Ook onduidelijk is het aantal mannen dat in (geheime) gevangenissen vastzit. Uit de informatie is af te leiden dat er zo’n 18 mannen opgesloten zijn en circa 37 vrouwen in de concentratiekampen gevangen zitten. Er zouden 85 Nederlandse kinderen in die kampen van de VS/YPG zitten.

AIVD: tabel Aantal volwassenen uitgereisd naar strijdgebied (Syrië).
Bron: AIVD

Het AIVD-overzicht geeft cijfers zonder veel context. We weten echter hoe deplorabel de situatie in de concentratiekampen is. Het is er overbevolkt, vijandig en de gezondheidssituatie is zo slecht dat er kinderen en zelfs kwetsbare vrouwen sterven. De Nederlandse overheid weigert de vrouwen en kinderen terug te laten komen en negeert zelfs een bevel van de rechtbank daarover.

AIVD: grafiek Volwassenen met jihadistische intenties in Syrië.
Bron: AIVD

Media en hulporganisaties bezoeken de concentratiekampen regelmatig. Maar over de plaats waar de 18 mannen vastgehouden worden horen we niets. Dit zijn geheime gevangenissen: blacksites, we kennen de term nog van het CIA Torture Report (december 2014).

Er is geen zicht op wat er in deze gevangenissen gebeurt. Maar informatie die verkregen wordt door ondervragingen in deze gevangenissen, bereikt soms wel de media en wordt zonder voorbehoud door journalisten als feiten verspreid. Informatie die verkregen is door martelingen is in een rechtszaak waardeloos. De gevangenen krijgen geen rechtsbijstand. De AIVD rept er niet over en de regering hoor je er niet over. In de media is het geen issue. We worden hierdoor echter wel medeschuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

De BBC interviewde de moeder van een Belgische syriegangster. De vrouw zit met haar kinderen al ruim een jaar in Koerdische concentratiekampen. Belgische media grijpt iedere gelegenheid aan om haar en haar schoonzus zo onvoordelig mogelijk te portretteren.


,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: