‘Greta ziet uitlaatgassen’

De lach van de dag in social media gisteren was ‘klimaatmeisje’ Greta, die volgens de kranten uitlaatgassen zou kunnen zien. Er kwam in België zelfs een factcheck aan te pas. Niet naar de herkomst van het bericht, maar of men daadwerkelijk in staat is om CO2 te zien (nee).

Het is waarschijnlijk moeilijk vooorstelbaar voor sommigen, gezien ook de vele reacties op suggestieve koppen in de media, maar veel mensen kunnen zich dingen voorstellen. Bijvoorbeeld dat je op het strand wandelt in je favoriete kustplaats. Of dat je er, wanneer je oud wordt, net zo uitziet als je moeder. Er zijn mensen met indrukwekkende beeldende capaciteiten. Ik ken een meisje dat haar biologietoets over het stofwisselingssysteem leerde door allerlei aspecten ervan te visualiseren. Ze kon het foutloos uit haar geheugen natekenen. In een lichaam.

Malena Erman, de moeder van Greta Thunberg, schreef in haar boek dat Greta harde waarheden over milieuvervuiling niet kon negeren. Het hele gezin moest eraan geloven. Greta kwijnde weg, omdat de maatregelen die volgens haar genomen moesten worden, genegeerd werden. Waar anderen het probleem van uitlaatgassen even van zich afzetten als ze in de auto ‘moeten’, kan Greta dat niet. Het is alsof ze de vervuiling kon zien gebeuren.

“Greta hat eine Diagnose gestellt bekommen, aber das schließt nicht aus, dass sie recht hat und wir anderen so falschliegen, wie man nur falschliegen kann. Denn sosehr sie sich auch bemüht, die Gleichung, die wir anderen schon gelöst haben, geht für sie nicht auf; die Gleichung, die die Eintrittskarte zu einem funktionierenden Alltag darstellt. Weil sie das sieht, was wir anderen nicht sehen wollen.

Greta gehört zu den wenigen, die unsere Kohlendioxide mit bloßem Auge erkennen können. Sie sieht, wie die Treibhausgase aus unseren Schornsteinen strömen, mit dem Wind in den Himmel steigen und die Atmosphäre in eine gigantische unsichtbare Müllhalde verwandeln. Sie ist das Kind, wir sind der Kaiser. Und wir sind alle nackt.”

Bron

Greta doet moeilijk

Als je aan iemand vraagt hoe hypocriet hij is, dan krijg je waarschijnlijk het eerlijke antwoord dat hij dat best wel eens is. Dat wij mensen echter aan de lopende band onszelf uit de wind aan het houden zijn, zodat we kunnen doen wat we willen, hoor je bijna niemand zeggen. Dat is negatief. Je overdrijft dan. Je doet moeilijk. Greta doet moeilijk. Ze ziet de problemen en is niet bereid concessies te doen.

Koppen die de uitspraken letterlijk namen en gebruikten om Greta Thunberg en haar moeder belachelijk te maken.

Update: Het was beeldspraak

De media zijn er nu ook uit. De uitgever werd gebeld en de moeder verklaarde dat het beeldspraak was. Het is sneu dat het gezegd moest worden.

Greta Thunberg HLN
Greta Thunberg HLN
https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/photos/a.789510014750154/823187791382376/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBeiTHVjgrEzqKJgJe7wZCTIEpLAPFd2cZsV66qbbjhzDyA3WJSh_oVHafi5kymFTmDGpxcndSrfEHWgeHRKU2F9JNhlW033hPQT2lmRy2w_sov99_8Cu0vZoY3AMRZrpYBktypEeAbnmvWAjfm7gogXYfuApG4ECaSXjWBz56y9ydkvlsX8_bFuJv999Xu8NHpMP-3H9hXVylEXiqYlL7RVApxsO4KFMuVoymdBVdQtfUBX6d-Ezl-wOESW4m9qskJMxNqDCmOVB8_OCoU22qBLhG555Vf9TEMYERRyrr3PNerLOu6K2EnKBe3yWbtfMb7Mw3VaxiKM8xdANeXwQzHZuwnO6G02x9xlRcRdR88JOA3hX_NUwA&__tn__=-R
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *