620 Verhalen over Israëlische mensenrechtenschendingen waar je niets over las

Het overzicht van mensenrechtenschendingen door Israël toont een lijst van 620 gebeurtenissen. Dat zijn 620 mogelijke artikelen en reportages in de media in de maand april. Hoeveel van deze Israëlische rechtsovertredingen zouden de kranten in Nederland hebben gehaald? Als je het aantal meldingen deelt door het aantal dagen, dan hadden mediabedrijven zo’n twintig artikelen per dag over Israëlische mensenrechtenschendingen kunnen schrijven.

Mensenrechtenschendingen door Israël in april 2019. (Bron: Staat van Beleg)
Mensenrechtenschendingen door Israël in april 2019. (Bron)

Is het redelijk om aan mediabedrijven te vragen om zo vaak over Israëlische overtredingen te schrijven? Hoeveel verhalen schrijft een krant per dag? Uit een artikel in The Atlantic in 2016 blijkt het gemiddelde tussen de 150 en 250 eigen artikelen per dag te liggen. Nu lijken 20 artikelen per dag ineens niet meer zo veel. En één artikel over de meest opmerkelijke Israëlische mensenrechtenschending per dag lijkt toch zeer haalbaar.

Als je naar de website van Ma’an News Agency kijkt, dan zie je hoe een krant eruit ziet die dagelijks alle mensenrechtenschendingen van Israël beschrijft. Door de overweldigende hoeveelheid beschrijvingen van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen lijkt Ma’an net een activistenwebsite. Maar de realiteit is andersom. Onze media zijn activistisch in het niet benoemen en beschrijven van de mis- en wandaden van de staat Israël.

Dagelijkse wandaden zijn geen nieuws

Omdat Israëlische overtredingen van het internationale recht zo frequent voorkomen, is het geen interessant nieuws meer. Nieuws moet afwijken van het alledaagse. Mediabedrijven die tot doel hebben om meer te doen dan de maandelijke begroting rond te krijgen, zouden een andere aanpak moeten kiezen voor langdurende bezettingen en belegeringen, zoals die in Palestina. Ze werken nu mee aan het bestendigen van een misvormd beeld.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *