Aisha won de dood

Zaterdag behaalde Duncan Laurence de eerste plaats op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Voor het eerst sinds 44 jaar won Nederland het Songfestival. Liefhebbers vierden feest, ondanks de vraag vanuit de Palestijnse gemeenschap om het festival te boycotten. Het was niet politiek, beweerden de fans. Het ging om de muziek.
De dag voor de finale vond het vijfjarige meisje Aisha Lulu de dood, terwijl ze na een operatie op de terugweg was van Jeruzalem naar het Bureij vluchtelingenkamp in Gaza. Aisha was alleen, omdat haar ouders het door Israël belegerde Gaza niet mochten verlaten.

Op de finale van het Songfestival is Aisha’s dood ongemerkt voorbij gegaan. Niemand sprak over haar. Er brandden geen kaarsjes. Madonna liet twee dansers gearmd over het toneel lopen: de één met een Israëlische vlag op de rug gespeld, de andere met een Palestijnse. Propageerde Madonna verbroedering op de puinhopen van een nog altijd voortdurende etnische zuiveringen, apartheid en bezetting? Aisha en haar familie hebben er niets aan gehad.

Aisha was alleen, omdat de Israëlische autoriteiten meerdere aanvragen van de ouders, om met haar mee te mogen naar Jeruzalem, in alle toonaarden afwees. Dit is een flagrante schending van kinderrechten. Desondanks is dit standaard beleid van de Israëlische autoriteiten. Het meisje had een hersentumor en moest daarvoor een operatie ondergaan. Dit kon niet in het Gaza plaatsvinden, dat door Israël al langdurig belegerd wordt en waar tekort is aan alles, waardoor ze naar Jeruzalem moest reizen voor de behandeling.

De familie woont in het Bureij vluchtelingenkamp, gebouwd in 1950 voor Palestijnen die in Britse tentenkampen leefden nadat ze uit plaatsen oostelijk van Gaza moesten vluchten voor Israëlisch geweld.

Aisha is terug in Gaza. Ze moest zonder de liefde en bescherming van haar familie door vijandige checkpoints. Alleen wachtte ze op de operatie. Ze werd stervend teruggebracht door onbekenden. Aisha van vijf jaar oud won vrijdag een eenzame dood.

Inna lillahi wa inna alayhi raji’oun
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *