Blanco bekentenissen, martelingen en illegale transfers naar Irak

Amerikanen hebben stilletjes tenminste dertig ISIS-verdachten, door Koerdische troepen in 2017 en 2018 gevangen genomen in Syrië, naar Irak gestuurd voor berechting. Reuters interviewde een aantal van hen. Gevangenen mogen overgedragen worden als er garanties zijn dat de mensenrechten niet overtreden zullen worden, maar dit mag in principe alleen tussen staten plaatsvinden. Het Koerdische zelfbestuur in Syrië is geen staat en mag daarom geen gevangenen uitleveren aan andere landen. Volgens de VN en HRW is het rechtssysteem in Irak allesbehalve capabel, eerlijk en betrouwbaar.

Vier van de acht buitenlandse strijders, die Reuters journalist Raya Jalabi sprak, zeiden te zijn gemarteld nadat ze door de Amerikanen overgedragen werden aan Irak’s Counter Terrorism Service (CTS). Daar werden ze geslagen en langdurig in pijnlijke posities gehouden. Met stroomstootwapens voor vee kregen ze elektrische schokken toegediend op hun genitaliën. Twee gevangen lieten aan Reuters littekens zien die door de martelingen waren ontstaan.

Zes van de acht gevangenen getuigden over vervalste bekentenissen: onder druk van martelingen zetten ze hun vingerafdruk onder een uitgetikte bekentenis.

Opsporingsbevel voor Bilal Marchohi. Hij werd in maart ter dood veroordeeld in Irak.
Opsporingsbevel voor Bilal Marchohi. Hij werd in maart ter dood veroordeeld in Irak.

Terdoodveroordeeld in Irak

Een van de gevangenen, door de VS illegaal de grens over gebracht, is Bilal al-Marchohi (24), een Belg uit Antwerpen die in socialmedia onder de naam Abu Fudayl al-Belgiki bekend was. Een Irakese rechtbank veroordeelde hem in maart dit jaar ter dood. Er was een Belgische consulaire beambte aanwezig bij de rechtzaak.

Marchohi zegt dat hij sinds augustus 2017 heen en weer op verschillende locaties in Syrië werd verhoord. Koerden beheerden deze locaties in Syrië, maar er was ook een gevangenis waar alleen Amerikanen waren. Amerikanen vervoerden hem geblinddoekt en geboeid per helikopter naar Irak, waar ze hem onder felle verlichting in isolatie hielden en bedreigden. In papieren van de rechtbank staat dat Marchohi twee maanden op een Amerikaanse basis in Irak opgesloten zat. De Amerikanen zouden hem en anderen beloofd hebben hen te repatrieren zodra de verhoren afgerond waren. Hij werd echter overgedragen aan de Irakese CTS.

Blanco bekentenis

Marchohi ondertekende een blanco bekentenis. Volgens documenten van de Irakese rechtbank zou hij bij de hisba gezeten hebben. Hij zou een hoge status hebben gehad in de ISIS-organisatie. Ook zou Marchohi bekend hebben dat ISIS chemische wapens heeft gebruikt. Hier meer over wat Marchohi allemaal onder druk, en mogelijk ook martelingen, verklaard heeft.

Tijdens het verhoor zei de Belg dat zijn groepering gebruik maakte van chemische wapens, onder meer mortiergranaten met chloorgas, in de omgeving van Raqqa en in een kamp.

Bron

Deze bekentenissen lijken niet erg geloofwaardig. Volgens een bron in Syrië was Marchohi, voordat hij zich aansloot bij ISIS, een lanterfant. Hij zou een lafaard zijn met grove praatjes die graag naar porno keek. Marchohi sloot zich een maand na aankomst in Syrië al bij ISIS aan. Belgische ISIS-strijders en strijders die bij Jabhat al-Nusra waren gebleven, of bij andere groepen zaten, bekvechtten enkele jaren geleden online flink over onderlinge ruzies.

Het Koerdische zelfbestuur in Syrië, Irakezen en Amerikanen ontkennen de aanteigingen of weigeren te reageren op de vragen van Reuters. Sabah al-Naaman, woordvoerder van de CTS, ontkent de transfers en de martelingen. Hij zegt dat ISIS-leden wel weten hoe ze leugens moeten vertellen om de rechter te misleiden.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *