Koop een feestjurk voor een Rohingya-vrouw en steun haar kleermaker

In mei krijgt werkend Nederland vakantiegeld. Handig dat het extra geld voor Eid al-Fitr binnen is. Ramadan is bijna voorbij. Voor l’eid trekken mensen hun beste kleren aan en veel mensen kopen iets nieuws. Kinderen krijgen cadeautjes. Dankzij Testimony Tailors kan je nu ook een jurk of kinderkleding kopen voor een Rohingya-vluchteling in Bangladesh. In de webshop sla je twee vliegen in één klap: je maakt iemand blij met een nieuwe jurk voor Eid al-Fitr en je bezorgt de kleermaakster inkomsten.

De kleermaaksters zijn Rohingya-vrouwen en meisjes die de genocide in Myanmar hebben overleefd. Ze richtten een naaiatelier op, Testimony Tailors, en leerden elkaar kleding te maken. De vrouwen verkopen de kleding, wat een bescheiden inkomen oplevert. Hierdoor zijn de vrouwen minder kwetsbaar. Een jurk voor een vrouw kost €22,- per stuk.

Wie een kledingstuk in de webshop koopt en doneert aan een vrouw of kind, steunt de naaister economisch. Een klein deel van de winst gaat naar het kledingatelier, de naaister krijgt de rest. Na de aankoop krijgt de donateur een foto van de jurk met de vrouw of het kind dat de kleding kreeg.

Rohingya-vrouw met nieuwe feestjurk van Testimony Tailors
Rohingya-vrouw met nieuwe feestjurk van Testimony Tailors.

In 2016 en 2017 vluchtten zo’n 70000 Rohingya voor het boeddhistische geweld van Myanmar naar buurlanden, onder andere naar Bangladesh. De vervolging in Myanmar was vaak gruwelijk. De overheid greep niet in, terwijl de huizen van Rohingya in brand gestoken werden. Verschillende groepen mannen verkrachtten de vrouwen en meisjes meer dan eens achter elkaar. Er vonden vreselijke slachtpartijen plaats, waarbij kinderen niet gespaard bleven.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *