Abdelbasset al-Sarout overleed, maar de revolutie gaat door

Syrië’s meest iconische strijder voor vrijheid overleed vanmorgen. Abdelbasset al-Sarout was een veelbelovend voetballer in Homs. Hij gaf zijn carrière op om mee te kunnen doen met de demonstraties, toen de revolutie in 2011 in Syrië begon en was destijds 19 jaar oud. Hij voerde de mensenmassa aan met liedjes en was geliefd. Er zijn talloze YouTube-filmpjes waar Sarout boven de demonstranten opgeheven zijn leuzen scandeert. Nadat de revolutie gewelddadig neergeslagen werd door het Assad-regime, en Sarout vrienden en familie door dit geweld verloren had, nam hij de wapens op en leidde de gevechtsgroep ‘Martyrs of Bayada Brigade’ in Homs tot 2014.

In 2014 werd Sarout met anderen in een deal verplicht uit Homs geëvacueerd door het regime. Hij werd in de jaren daarna op verschillende plaatsen in Noordwest-Syrië gezien bij demonstraties. Na vertrek uit Homs zou hij zich bij Faylaq al-Sham gevoegd hebben. Hij stierf, na ernstige verwondingen, die hij opliep in de strijd tegen het Assad-regime in Noord-Hama, als commandant in de FSA-gevechtsgroep Jaish al-Izza.

Abdelbasset al-Sarout (screenshot from the trailer of the film Return to Homs
Abdelbasset al-Sarout (still uit de trailer van de film Return to Homs.

Film

Abdelbasset al-Sarout was de hoofdpersoon in de film Return to Homs (2013) van Tala Derki. De film gaat over de periode dat Sarout nog in Homs leeft. Je ziet dat de vreedzame protesten door regeringsgeweld overgaan in gewapend verzet. Ook Sarout pakt de wapens op. Homs ging als een van de eerste steden in 2011 in protest tegen het Assad-regime. Het regime sloeg de protesten hard neer en omsingelde de stad, waardoor er nood aan alles onstond. Een door Google verwijderde YouTube-video van 7 april 2014 laat Sarout zien, terwijl hij gras zoekt om te eten.

Al-Qaeda en ISIS

Tegenstanders beweren dat Sarout een ‘terrorist’ is en zich aangesloten had bij ‘terroristische groepen’. Hij zou volgens sommigen zelfs lid van ISIS en Al-Qaeda geweest zijn.

“There is no smoke without fire. If there was no basis to these rumors no one would even bring up such an accusation. So I can confirm it does have a basis.”

Abdelbasset al-Sarout Bron

Hoewel Sarout zelf tegengesproken heeft dat hij zich aangesloten had bij ISIS, lijkt het wel te kloppen dat zijn gevechtsgroep in Homs uit nood van plan was om samen te werken met ISIS in een periode waarin hij uit belegerd gebied was en hulp wilde bieden aan nog belegerde troepen in Homs. De persoon die de eed van trouw afnam was echter niet verbonden aan ISIS op dat moment. Toen ISIS later bij Sarout aanklopte om die eed van trouw alsnog af te leggen, weigerde hij. Door zijn contact met ISIS en andere obscure personen kwam hij daarna in de problemen met Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaeda-gelieerde groep die zowel het Assad-regime als ISIS bestreed. Later verscheen Sarout op een evenement

Sarout heeft zich nooit bij Al-Qaeda aangesloten. Zijn gevechtsgroep heeft in breder verband wel samen met andere FSA-groepen en Jabhat al-Nusra aan frontlinies gevochten. Regime-apologeten menen dat Al-Qaeda al het bevrijde gebied in Syrië beheerst. Dit is onzin, maar voor het Assad-regime een voordelig uitgangspunt, want zo kunnen zij de agressie jegens het verzet bestrijden in het kader van de ‘strijd tegen terrorisme’.

Abdelbasset al Sarout onderweg naar het front in Noord-Hama kort voordat hij gewond raakte en overleed.
Wij behoren God en keren eens tot hem terug
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *