Halsema, denk eens aan de jongeren op het Cornelius Haga Lyceum

Sinds begin dit jaar loopt een al oudere vete tussen de Gemeente Amsterdam en het islamitische Cornelius Haga Lyceum weer op. Burgemeester Halsema (Groen Links) en de NCTV (de propaganda-afdeling van de AIVD) veroordeelden de school en haar bestuur. De school zou anti-democratisch zijn en leden van het bestuur zouden banden hebben met terroristen. Ook ouders werden benaderd. En de media werd ingelicht. De onderwijsinspectie stelde de publicatie van een overwegend positief rapport uit en deed opnieuw onderzoek. Onderwijswethouder Marjolein Moorman (Pvda) schortte elke vorm van gemeentelijke medewerking of subsidie op. In de krant lazen we regelmatig hoe Halsema en de bestuurders elkaar voor rotte vis uitmaakten. Of eigenlijk: voor domme gans en salafistische aanjager.

Positief rapport

Het rapport van de onderwijsinspectie, dat nog steeds niet gepubliceerd is maar waarvan wel een conceptversie naar de school gestuurd werd, is in feite positief. Toch krijgt de school een onvoldoende. De inspectie onderzocht de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën. Volgens Wouter Pors, advocaat van het Haga Lyceum, zegt de inspectie dat de onderwijskwaliteit voldoende is. Ook is er geen sprake van anti-democratische of salafistische activiteiten.

“Gesteld wordt dat de heer Atasoy onvoldoende pogingen onderneemt om samen te werken met de overheid.”

Advocaat Pors in het Parool

Toch een onvoldoende voor het Haga

De school krijgt toch een onvoldoende van de onderwijsinspectie, omdat de directeur niet goed genoeg samenwerkt met de overheid. Daarbij vindt de inspectie dat het schoolbestuur te weinig divers is en te weinig doet aan het stimuleren van burgerschap. Het lijkt erop dat de inspectie de school straft met een onvoldoende vanwege ‘terugpraten’ tegen de burgemeester. De school bereidt zich voor op een kort geding om publicatie van het rapport ‘in zijn huidige vorm’ tegen te houden.

Scholen zijn er voor jongeren

Scholen zijn er niet voor burgemeesters en wethouders. Ze zijn er niet voor inlichtingendiensten en onderwijsinspecties. Ze zijn er voor jongeren en het doel is dat deze zich er kunnen ontwikkelen in een open, uitdagende en veilige omgeving. De school is in een negatief daglicht gezet. Daardoor lijden de jongeren op deze school schade. Die schade werd niet toegebracht door hun ouders, die voor de school kozen. Ook niet door de school, die kennelijk haar best doet om goed onderwijs te leveren.

De jongeren van het Haga Lyceum werden aangevallen door de politiek. De burgemeester en wethouder probeerden met suggestieve informatie van de inlichtingendienst het bestuur van de school te beschadigen. Hun doel was een goed functionerende school te sluiten, omdat de denominatie hen niet bevalt.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *