Gerritsen probeerde de hele middag mensen te provoceren, maar niemand hapte

Het was eigenlijk een wat sneu gezicht: zeven mensen, opgesloten in een zelfgebouwd driehoekje, stonden vier uur in de brandende zon met Israëlische vlaggen te zwaaien. Ze omringden zich met briefjes vol zionistische leuzen, maar deelden geen boodschap in de vorm van zinvolle interactie met het winkelende publiek. Daniel Gerritsen, de voorman van het groepje, riep via live-streams op Facebook iedereen op om een mening te komen geven, maar er kwam weinig respons.

Gerritsen en zijn groep 'Vrienden van Israël' bakende een stukje van het Binnenwegplein af met vlaggen en lijnen waaraan papieren met leuzen hingen. In deze driehoek bleven ze vier uur in staan.
De groep Vrienden van Israël bakende een stukje van het Binnenwegplein af met vlaggen en lijnen waaraan papieren met leuzen hingen. In deze driehoek bleven ze vier uur in staan. (Foto ©akhbar.nl)

Er was een Syriër die eerst aan de politie vroeg of hij tegen ze mocht praten. De politie vond het goed, zolang hij niet ging slaan. Hij liep op het groepje af en vertelde hen over zijn ongenoegen. Gerritsen probeerde hem nog wat uit de dagen door een lopende camera tegen zijn gezicht te duwen, maar er kwam een buurtvader bij die de Syriër sussend afvoerde.

Een tweede persoon, een paar uur later, liep op het driehoekje af om er eens flink wat van te zeggen. Hij stak daar zijn middelvinger bij op. Een agent nam hem mee voor wat afstand en stuurde Gerritsen streng weg, omdat hij achter de boze man aankwam met zijn telefoon om video-opnamen te maken.

Er was een groepje jongeren dat wat kwamen zeggen, samen met de buurtvaders. Na enige tijd liepen ze weer door.

En tenslotte waren er twee moslimjongens die zelf ook aan het filmen waren. Zij gingen even in gesprek met Gerritsen en zijn vrienden. Maar ook daar gebeurde niets wat niet door de beugel kon. Gerritsen had net maar liefst drie filmpjes gemaakt waarin hij zijn boosheid uitte over de buurtvaders die moslims bij hem weg zouden houden.

Twee moslimjongens gingen in gesprek met Daniel Gerritsen.
Twee moslimjongens gingen in gesprek met Daniel Gerritsen. (Foto ©akhbar.nl)

Er waren dus zo’n vier momenten in vier uur tijd waarop Gerritsen en zijn ‘Vrienden van Israël’ gesprekken hadden met kritische mensen uit het langslopende publiek. Er waren meer politieagenten dan zionisten. De hele middag stonden er zo’n vijftien geüniformeerde agenten langs de kant en daarbij waren er nog een aantal stillen. Er waren ook twee cameramensen en er was een groepje buurtvaders. Een duur middagje voor de gemeente. En was dit nu bescherming van de vrijheid van meningsuiting? Is uitdagen tot onrust niet eigenlijk verboden in de Rotterdamse APV?

Fragment uit de APV van de gemeente Rotterdam

Naast mij op het bankje bij Bram Ladage beklaagden drie Rotterdammers zich over het groepje zionisten. ‘De vorige keer werd er drinken uitgedeeld toen het zo warm was. Misschien doen ze het nu niet omdat die mensen daar staan.’, zei één van hen. De vrouw legde vervolgens aan de anderen uit hoe het met Palestina zit.

“Nee maar als ze je land hebben ingepikt en hun gaan vertellen hoe je daar moet leven, in je eigen land. Stel je voor: Curaçao. Er komen, en niet eens Nederlanders, maar er komen Duitsers die gaan het in beslag nemen en die gaan aan die Curaçaonaren vertellen hoe ze moeten leven. Of je wordt in het slechtste gebied van Curaçao gezet. En dat hebben hun gedaan. Heel Europa heeft dat gedaan. Het is besproken toen na de oorlog. Al die landen, want niemand wou de joden hebben. Toen hebben ze besproken, jongens we gaan ze daar in Palestina zetten. Toen gingen de joden die mensen daar uitmoorden. En ze doen alles wat ze willen en niemand zegt er wat van. Kijk hoe ze die mensen daar vermoorden.”

Een Rotterdamse vrouw legde aan haar vrienden uit hoe het zit met Palestina.

Tegen een uur of vier, één uur voor het einde van de manifestatie, stonden agenten in de schaduw langs de kant op hun telefoons te kijken. Gerritsen was nog steeds enthousiast met zijn telefoon alles aan het filmen. Hij filmde vooral het langslopende publiek en de mensen die op de bankjes van het Binnenwegplein zaten. Niemand trok zich er veel van aan. Wanneer Gerritsen met de grootste Israëlische vlag rondjes loopt om het driehoekje, loopt het winkelende publiek gewoon met een wat ruimer rondje om ze heen. Maar als je de video’s van Gerritsen moet geloven, dan was het allemaal zeer spannend vanmiddag.

Daniel Gerritsen heeft in zijn Facebook-profiel een opsomming van organisaties waarmee hij zich verbonden voelt.

Daniel Gerritsen heeft in zijn Facebook-profiel een opsomming van organisaties waarmee hij zich verbonden voelt.

Opmerkelijk zijn het Israëlische leger en een Praagse groep: de ‘Knights of the Cross with a Red Heart’. De link naar de Facebook-pagina leidt naar een pagina die door slechts twee personen is geliket, maar de organisatie bestaat echt.

Volgens de website streeft de internationale orde naar de eenheid van alle christenen en doen ze voornamelijk aan liefdadigheid. De naam doet denken aan Breiviks reborn Knights Templar-fantasie en de verwijzing van Brenton Tarrant, de Christchurch-terrorist, naar Breivik als ‘knights judiciary’.

Hier meer over organisaties waarmee Gerritsen zich associeert.

Gerritsen fulmineerde in zijn live-stream op Facebook tegen de buurtvaders die volgens hem van een moskee kwamen. Hij vond het kwalijk dat ze moslims ervan weerhielden om in gesprek te gaan met zijn groepje. De buurtvaders weerhielden echter niemand ervan een gesprek aan te gaan, maar kalmeerden wel een enkele geëmotioneerde voorbijganger. Gerritsen, die duidelijk uit was op confrontaties, leek eerst blij te zijn met deze hulp, maar later op de middag was het een bron van ergernis voor hem. In een van zijn laatste filmpjes van de middag geeft hij aan waar het hem eigenlijk om gaat: ophef veroorzaken en gespreksstof voor in de Rotterdamse gemeenteraad.

‘Ik denk dat we een mooi onderwerp hebben om te bespreken in de gemeenteraad. Ik denk dat daar wel eens wat uitleg mag komen van het College van Burgemeester en Wethouders. [onverstaanbaar deel] Het is echt absurd.

Gerritsen in een van zijn live-streams op Facebook.
https://www.facebook.com/daniel.gerritsen.353/videos/2360350750887528/
Een van de live-streams waarin Gerritsen zijn ongenoegen uit over de buurtvaders.
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *