FILM | De libi

In de nieuwe Nederlandse film De libi (straattaal voor het leven) van Shady El-Hamus staat een dag uit het leven van drie Amsterdamse vrienden centraal. In het examenjaar van hun vmbo willen ze niet alleen dromen over een mooie toekomst: ze willen haar nu en wel direct. Met aanstekelijke energie proberen ze op fraaie en minder fraaie manieren hun wens voor elkaar te krijgen: toegang tot ‘de Jimmy’, omdat ze daar afgesproken hebben met een paar leuke meisjes. Maar om in de Jimmy te komen moet je iemand zijn.

Meisjes en hoe je eraan komt

Tatta’s zijn zonder uitzondering spelbrekers in De libi. Docenten, agenten en de uitbater van een strandtent hebben met elkaar gemeen dat ze afkeurend reageren op de jongens. Volwassenen zijn sowieso vervelend: ook ouders zeuren alleen maar over school. Leuke oudere meisjes zijn voor Bilal (Bilal Wahib) en Greg (Daniel Kolf) een verleidelijke reden om Kevin (Oussama Ahammoud) erbij te halen: hij kent iemand die iemand kent die kan helpen om ze de Jimmy binnen te krijgen. Dat plan zien we in de film gestalte krijgen.

Greg overweegt de havo om daarna te kunnen gaan studeren, maar Bilal heeft geen zin meer om naar school te gaan. Hij wil een bekende rapper worden, hij wil vliegen. Hij steelt in de Jimmy het podium van één van zijn helden, de rapper Hef. Hef speelt in de film zichzelf. De film werd mede-geproduceerd door platenlabel Top Notch. Top Notch wordt een aantal keren in de film genoemd als een (moeilijk) te bereiken mijlpaal.

De libi is niet gemakkelijk, maar daar praat je niet over

Dat de film door een divers team gemaakt werd is te merken aan dat er weinig ruimte is voor cliché’s over ‘moeilijke jeugd’ en ‘ruwe diamanten’. Het is ook verfrissend dat de islam er eens niet bijgehaald wordt. De toon is vrolijk en soms hilarisch. Neem je verlies en grijp je kansen. Gedurende het verloop van de film sijpelen echter voldoende indicaties op minder leuke zaken in het leven het verhaal in, zonder dat ze expliciet genoemd worden. Waar is Bilals moeder bijvoorbeeld? Heeft Greg een vader? Heeft de drugs-dealende halfbroer van Kevin geen contact meer met zijn zieke moeder?

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *