Walters: Ik heb alleen maar die fokking koran geleerd

Deradicalisering van moslims is een ware industrie. Denktanks, bureaus en gemeentelijke werkgroepen buigen zich, gesponsord door de overheid, over het probleem van de ‘moslimextremist’. Het is niet bekend of dit alles effectief is. Er zijn talloze televisieprogramma’s en documentaires gemaakt over dit onderwerp. The good terrorist van Robert Oey is de laatste productie in de rij. Oey laat allerlei mensen aan het woord komen in een poging het onderwerp van verschillende kanten te belichten. Hij vindt zelf dat de film niet helemaal gelukt is, omdat de enige voor terrorisme veroordeelde geïnterviewde, Jason Walters, alleen onherkenbaar in beeld wilde. Dat kostte ook een extra 20000,- euro, vertelde Oey in Lantarenvenster.

Trailer van The good terrorist

In de film zien we twee gevangenisdocenten, een Belgische en een Nederlandse. De laatste heeft les gegeven aan Jason Walters, die als voormalig terrorist geïnterviewd wordt. Luc Vervaart, de Belgische gevangenisdocent, mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Hij wordt te kritisch gevonden. Victor Koppe, advocaat van Samir A. en Noureddine el F. meent dat er niet zoveel aan de hand was met zijn cliënten: ze hebben feitelijk niemand kwaad gedaan. Paul Abels (NCTV) zegt dat je ‘geradicaliseerde moslims’ kunt vergelijken met Jehovagetuigen: je krijgt er geen speld tussen. Bovendien gelooft hij niet dat mensen echt deradicaliseren. Er is hoogstens sprake van ‘disengagement’. Deze mening deelt hij met Karima Sahla van het deradicaliseringsprogramma Oumnia. Zij zegt dat ze nog nooit een genezen radicaal heeft gezien.

De islamisering van het radicalisme

Vervaart legt uit dat er sprake is van de ‘islamisering van het radicalisme’. Dit is interessante omkering die hij illustreert met voorbeelden uit het verleden. Radicalen waren vroeger linkse mensen zegt hij. Zij haalden hun inspiratie uit linkse ideologieën. Dit radicalisme uit het verleden en het hedendaagse radicalisme onder moslims hebben in essentie gemeen dat het rage against the machine is. Radicalisme is geïslamiseerd, vindt Vervaart.

In het gesprek met Robert Oey, Mirte Loeffen en Khalid Boutachekourt, de twee laatsten zijn radicaliseringsdeskundigen, na de film in Lantarenvenster zegt Boutachekourt ook dat radicaal zijn vroeger geen zonde was. Een van de voorlopers van GroenLinks, de PPR (Politieke Partij Radicalen), had het woord ‘radicalen’ pontificaal in de naam. Niets om je druk ver te maken. Er is dan ook een verschil tussen radicaal en extremistisch. Terroristen zijn extremisten, maar Boutachekourt spreekt liever over ‘vervreemden’. Het ontlokt de opmerking van gespreksleider Mirjam de Winter dat ‘dit wel heel soft klinkt’.

Het zou afgelopen zijn na de Hofstadgroep

Opmerkelijk is dat zowel Robert Oey als Mirte Loeffen in het debat na de film aangaven dat ze meenden dat het na het oprollen van de Hofstadgroep wel afgelopen was met de ‘moslimradicalisering’. In die luwte begon Oey aan zijn film, die zou gaan terugkijken op de periode van een geradicaliseerde moslimgroep. Hij benaderde onder anderen Jason Walters toen hij in 2013 vrijkwam. Walters, die de islam de rug toekeerde tijdens zijn detentie, had op de terrorismeafdeling (TA) had gezeten en wilde wel meewerken. Hier kwam hij later op terug.

In 2014 werd in Syrië de Islamitische Staat uitgeroepen. Dit maakte een beetje een einde aan het idee dat er in de film alleen teruggekeken kon worden.

Wat Jason Walters erover zegt

Walters zegt in de film dat hij tot inkeer kwam toen hij vernam hoe leeftijdgenoten verder waren gekomen in het leven en hij in vier jaar slechts ‘de fokking koran’ uit zijn hoofd had geleerd. Walters volgde in de gevangenis een studie maatschappijgeschiedenis. Toen Oey hem voorafgaand aan de première de film liet zien, wilde Walters eigenlijk niet meer meedoen en dwong af dat hij onherkenbaar gemaakt werd.

Jason Walters reageerde op de lancering van de film via Twitter.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *