Hand in hand tegen het niqabverbod

Het heeft even geduurd, maar solidariteit met niqab-dragende vrouwen is op gang gekomen. Op vrijdag 9 augustus is er in Den Haag op het Koekamp vlak bij het Centraal Station een stille demonstratie met diverse sprekers tegen het niqabverbod. De organisatie is in handen van niqab-dragende vrouwen. Iedereen die solidariteit wil betuigen is welkom. Materiaal wordt verstrekt.

Een dubieus stukje in het Algemeen Dagblad, waarin uitgelegd werd hoe je een burgerarrest kon doen als je toch een niqab-dragende vrouw tegenkwam op een voor haar verboden plaats, was de katalysator voor solidariteit. In socialmedia zijn de afgelopen week diverse acties opgezet, zoals #boerkabuddies op Facebook, om niqab-dragende vrouwen te steunen wanneer ze zich onveilig voelen in de openbare ruimte.

Gedeeltelijk niqabverbod

Niqab-dragende vrouwen mogen, sinds de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding op 1 augustus inging, niet meer met een gezichtssluier in het openbaar vervoer of overheidsgebouwen voor onderwijs, zorg en overheidsdiensten betreden. De wet is omstreden, omdat het in algemene termen opgesteld is, maar slechts een kleine groep van circa 100 tot 400 gelovigen beoogt te raken. De handhaving van de wet is praktisch onmogelijk en veel getroffen sectoren hebben aangegeven de wet niet actief te zullen gaan handhaven.

Infographic van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties.

De wet zou moeten leiden tot meer sociale veiligheid en het zou ook een middel zijn tegen het onderdrukken van vrouwen. Voor beide situaties zijn geen juridisch dwingende reden om de niqab te verbieden, maar de overheid mag in de door haar gefinancierde sectoren eigen gedragsregels opstellen. Op straat en in andere openbare situaties, zoals bibliotheken en speeltuinen, geldt de wet niet. Hier is kennelijk echter onduidelijkheid over. Beheerders van openbare gelegenheden die gretig zitten te wachten op een kans om de wet uit te voeren kunnen zorgen voor onrechtmatige uitvoering van deze wet.

Speeltuin de Leemkuil

Dit gebeurde gelijk de dag na de invoering van de wet in Speeltuin de Leemkuil in Nijmegen. Een niqab-dragende vrouw werd, nadat ze entree had betaald en de speeltuin binnenging, verzocht haar gezichtssluier af te doen of weg te gaan. De zaak liep met een sisser af, Gemeente Nijmegen maakte excuses en de vrouw kreeg een vrijkaartje. Maar de toon was gezet.

De organisatie van de demonstratie verwelkomt deelnemers in al hun diversiteit, maar vragen begrip te hebben voor enkele regels. Het is een stille demonstratie, dus het verzoek aan de demonstranten is om geen leuzen te roepen. De organisatie verstrekt materiaal en verzoekt de deelnemers zelf geen borden met leuzen mee te nemen. Ook stelt de organisatie dat er niet gepraat moet worden met media.

Weer bedreigingen na stukje in het AD

In het AD verscheen hierover in de krant een wat zuur stukje van één alinea. Op de website werd het aangevuld met de voor- en achternaam van de vermeende organisator en ook haar werk werd vermeld. Dit leidde gelijk tot hatelijke mails en agressieve opmerkingen in socialmedia. Weer zorgt een stukje van het Algemeen Dagblad ervoor dat een niqab-dragende vrouw bedreigd wordt.

Bedreiging nav stukje Algemeen Dagblad over 'boerkaprotest'.
Bedreiging naar aaanleiding van een stukje in het Algemeen Dagblad over het ‘boerkaprotest’.
Contact met de organisatie gaat via andere accounts dan in het AD vermeld werd.
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *