Gelukkige Ramadan hoor

Het is maandag 20 april, we zitten vier weken in een intelligente lockdown. In de docentenvergadering van een school in Rotterdam zegt een van de docenten aan het einde van de teamvergadering: “Even dit nog: deze week begint de Ramadan en dan zijn mensen chagrijniger. Dus dan kan het moeilijker worden voor leerlingen in hun thuissituatie. Laten we dat ook even in de gaten houden.” Ze kijkt er bezorgd bij. Die arme kinderen toch, thuis opgesloten met hun woest-hongerige moslimouders.

Grapperhaus

De afgelopen week kregen we een gelukkige Ramadan toegewenst van politici als Grapperhaus en Rutte. De gelukswens klonk echter als een tenlastelegging: waag het niet om in de vastenmaand met elkaar in de moskee te gaan zitten en besmet niet je heel familie door uitgebreide iftars. Maar, gelukkige ramadan.

Als je zoekt op “kerkdienst gaat door corona” vind je talloze artikelen in regionale dagbladen die op standvastige toon vertellen dat de kerkdienst doorging, livegestreamd. Voor moslims is dit al langer niet ongewoon. Tijdens Ramadan kijken miljoenen moslims naar de gebedsdiensten in de moskee in Mekka. Ook lokale moskeeën bieden al jaren regelmatig livestreams aan. Niets nieuws onder de zon voor moslims, wat dat betreft. Maar de minister vindt het nodig om met ons als kleine kinderen (spreken we wel Nederlands eigenlijk?) de regels door te nemen.

Jammer voor Wilders

Wilders moet het jammer vinden dat het coronavirus niet na Ramadan uitgebroken is. Dat was nog eens een kans geweest om moslims weer van terrorisme te beschuldigen. Nu moet hij het doen met een versleten boodschap.

In Nieuwsuur werd vastgelegd dat Turkse Nederlanders in Zaandam zich pas aan coronabestrijdende regels gingen houden, nadat Turkije in een lockdown ging. Het was een schande. Niet dat Nieuwsuur (en andere Nederlandse media) met al hun middelen en zendtijd kennelijk de groep Turkse Nederlanders in Zaandam niet weten te bereiken, maar dat die Turkse Nederlanders alleen maar luisteren naar Erdoğan. Of zoiets.

In Amsterdam wordt er door moskeebesturen surveillance ingesteld om medemoslims erop te wijzen dat ze tijdens Ramadan geen groepsactiviteiten moeten ondernemen. Dat is op zichzelf niet zo’n slecht idee en het was waarschijnlijk al langer een plan, maar het werd pas nieuws nadat de toon gezet was: moslims gaan onze ‘intelligente lockdown’ vast en zeker teniet doen. Het zelfregulerende voornemen lijkt daardoor een teneurbeamende reactie op de negativiteit van politici en media.

Tarawieh afgelast

Het is een paar dagen voordat er een ongewone islamitische vastenmaand begint. De moskee in Mekka is gesloten vanwege het Coronavirus. Tarawieh in de buurtmoskee is afgelast. Samenkomen voor iftar mag niet. Eid al-Fitr valt in het water. Ónze kwetsbare ouderen, van wie het leven draait rondom een dagelijkse gang naar de moskee, zijn afgesneden van hun sociale contacten. In plaats van ons een hart onder de riem te steken, krijgen we alvast wat klappen met een waarschuwende vinger en tenslotte een cynische gelukswens: “Gelukkige Ramadan” hoor.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *